Sunday, June 21, 2015

Bubur Cha Cha bersama Keledek Manis

Salam ramadhan!

Syukur,dapat lagi berjumpa dgn ramadhan tahun ini....pwincess pun seronok menjalani ibadah dgn baby baru, di tempat baru.

Kat sini semuanya awal lebih kurang sejam ... Dapat juga pergi ke bazar ramadhan....memang juadah yang dijual lain dari yang kita biasa...kat sini, our fav is ikan mackerel bakar, kebab, kek cheese meleleh...mmm yumms

Biasalah kan, bile berpuasa, masa tu lah macam-macam teringin nak makan. Baru-baru ni teringin pulak nak makan bubur cha cha. Bubur cha cha memang jaranggg sangat mama masak dan pwincess pun tidaklah selalu sangat terfikir nak mkn. Tapi ni dah tiba2 nak makan, kenalah buat sendiri kan. Nasib baik cha cha tu ada dijual...ingatkan di bhgn rempah ratus, rupanya kat bhgn mi kering.

Semalam cubalah masak bubur cha cha....kebetulan nampak penjual jual ubi keledek dah disiap kupas kat Tamu, elok2 je nmpk ubi tu....so belilah sepeket. Jadi sesuai sangatlah kalau guna resipi dari Rasa karangkraf ni.


Bahan-bahan:

300g ubi keledek oren | dipotong kiub dan dikukus
100 g cha cha | direbus hingga kembang, tos dan rendam kejap dlm air sejuk
150g gula pasir
100g gula melaka (pwincess guna 70g gula apong)
300 ml santan
Air secukupnya (pwincess guna air separuh mug)
2 helai daun pandan disimpulkan
Garam secukup rasa

Cara memasak:

1. Masukkan gula pasir, gula melaka, santan, air dan daun pandan ke dalam periuk. Didihkan dan dikacau rata.
2. Pastikan bubur dimasak dengan api kecil dan dikacau selalu.
3. Masukkan cha cha dan ubi keledek yg sudah direbus/kukus. Tambahkan garam dan masak hingga kuah menjadi pekat sedikit.
4. Sedia dihidangkan.

Monteh bagi thumbs up!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...