pwincess kalau bake, kadang-kadang ikut musim jugak. contohnya, bulan lepaih, memang dok kemaruk bake muffin. blueberry muffin la .... apple streusel muffin .... blueberry streusel topped muffin ... vanilla muffin suma pwincess bake. u name it man, cewah hehehe. baru-baru ni, pwincess kemaruk kukus apam plak.
petang tadi masa prince tengah dinner, sempat pwincess meng-apam jap. jumpa satu resipi ni nama dia bahulu batik mekar kukus. senang jo nak buat yang ni. rasa pun sedap.
apam atau fatt koh .. atau huat kuih ni .. selalunya tak complicated resipi dia .. cuma yang buat si tukang kukus berdebar-debar ialah apam tu merekah ke tak ... ada jugak resipi apam yang jenis tak merekah. tapi bila orang dah biasa makan apam merekah, dia dah ada perception iaitu kalau apam namanya, haruslah merekah di atasnya ... atau pun kadang-kadang disebut 'senyum' ... aaa whatever lah ...asalkan rasa dia sodap. apam yang pwincess buat tadi, nama dia bahulu batik mekar kukus. tapi ala-ala apam mekar je ... cuma yang ini ada pakai choc paste.
tadi prince report kat pwincess, bahulu tu baru masuk periuk 3 minit, dah mula merekah sket2 ... waduh, bukan kepalang gumbira weh dengar report tu. pastu lepas semayang, cepat2 la turun nak tengok end result dia. prince sampai dapur dulu, so dia tolong tutupkan api dulu. dia pun mcm excited, sekali .. dia bukak penutup steamer, dia terdiam. pwincess pun tak sesabo, tanye la dia ... camne mon? merekah tak?
mon jawab. mmm ... dia jadi pelik.
hah?! pelik camne?!! huhuhu ... hancur luluh hati dengar.
mon sambung cakap, "apam ni jadi bentuk mushroom. pelik la chom."
waduh. camne bahulu apam ni leh jadi bentuk mushroom? rupanya dia jadi rupa mcm piring astro parabola yang bersepah kat indon sana tu.
tak kesahla. yang pasti bahulu ni sedap dan gebu sangat. resipi from kak fida, myresipi.
petang tadi masa prince tengah dinner, sempat pwincess meng-apam jap. jumpa satu resipi ni nama dia bahulu batik mekar kukus. senang jo nak buat yang ni. rasa pun sedap.
apam atau fatt koh .. atau huat kuih ni .. selalunya tak complicated resipi dia .. cuma yang buat si tukang kukus berdebar-debar ialah apam tu merekah ke tak ... ada jugak resipi apam yang jenis tak merekah. tapi bila orang dah biasa makan apam merekah, dia dah ada perception iaitu kalau apam namanya, haruslah merekah di atasnya ... atau pun kadang-kadang disebut 'senyum' ... aaa whatever lah ...asalkan rasa dia sodap. apam yang pwincess buat tadi, nama dia bahulu batik mekar kukus. tapi ala-ala apam mekar je ... cuma yang ini ada pakai choc paste.
tadi prince report kat pwincess, bahulu tu baru masuk periuk 3 minit, dah mula merekah sket2 ... waduh, bukan kepalang gumbira weh dengar report tu. pastu lepas semayang, cepat2 la turun nak tengok end result dia. prince sampai dapur dulu, so dia tolong tutupkan api dulu. dia pun mcm excited, sekali .. dia bukak penutup steamer, dia terdiam. pwincess pun tak sesabo, tanye la dia ... camne mon? merekah tak?
mon jawab. mmm ... dia jadi pelik.
hah?! pelik camne?!! huhuhu ... hancur luluh hati dengar.
mon sambung cakap, "apam ni jadi bentuk mushroom. pelik la chom."
waduh. camne bahulu apam ni leh jadi bentuk mushroom? rupanya dia jadi rupa mcm piring astro parabola yang bersepah kat indon sana tu.
tak kesahla. yang pasti bahulu ni sedap dan gebu sangat. resipi from kak fida, myresipi.
comel kan ... sekali pandang macam lembu-lembu segar new zealand tengah pakai socks hijau ...
ni dia .... macam piring astro parabola ...
Bahulu Batik Mekar KukusSumber: Kak Fida
Bahan (yields 12-14 pieces)
125 g tepung
1 tsp baking powder
115g castor sugar
1/2 tsp heaped ovallete
4 1/2 tbs fresh milk (i used full cream milk)
1 no. egg (grade A)
1/2 tsp vanilla essence
1 tsp chocolate paste/emulco
Kaedah:
1. Sift tepung and baking powder in bowl.
2. Add in castor sugar, ovallete, fresh milk, egg and vanilla essence.3. whip with high volume until mixture thickens.
4. Divide mixture into 2 portions. Add choc paste/emulco into 1 portion and leave the other portion as plain flavour.
5. Scoop plain and choc mixture alternately into papercups until 3/4 full.6. Steam pada api kuat selama 10-15 minit.
0 comments:
Post a Comment