pwincess jarang teringin makan kerabu kalau g makan kat rumah orang atau buffet spread kat mana-mana. tapi bile datang angin nak makan kerabu .... memang tang-tang tu jugak nak makan. ni actually dah lama buat, sampai dah lupe ape resipi dia ... jenuh pulak kena stadi satu-satu resipi kat blog-blog orang lain ... dan didapati blog nannie ni dari segi rupe, macam hampir sama ... so pwincess copy paste lah resipi kerabu pucuk paku dan taugeh dia kat sini sebagai rujukan next time ... tayah nak kena stadi sekali lagi blog2 masakan ... :)
Kerabu pucuk paku dan taugeh
1 ikat pucuk paku
2 cawan taugeh
1 biji bawang merah besar
1 tangkai lada merah
1/2 cawan udang kering - rendam sekejap
1 biji limau kasturi - boleh ditambah atau dikurangkan
Sedikit belacan
Kerisik secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
** Boleh ditambah cili api kalau nak pedas lagi.
Bersihkan
pucuk paku dan ambil bahagian pucuk yang muda kemudian celur pucuk paku
ini sampai layu . Bersihkan taugeh n celur kejap dalam 20 saat saja .
Mayang bawang besar nipis-nipis dan ketepikan dulu .Tumbuk udang kering dengan belacan dan cili merah sampai lumat , perah limau kasturi dan ambil jusnya.
Mayang bawang besar nipis-nipis dan ketepikan dulu .Tumbuk udang kering dengan belacan dan cili merah sampai lumat , perah limau kasturi dan ambil jusnya.
Masukkan
semua bahan-bahan ke dalam mangkuk yang sesuai dan digaul rata . Jika
ada bahan yang terkurang boleh la ditambah ikut pada selera
masing-masing.
0 comments:
Post a Comment