Okay, this was made aeons ago ... during our time at 'DP'. Got busy with life and updating blog somehow became not a top priority .... until recently, I thought back of my blog, which captured so many fond memories. Okay, renewed resolution ... will try to update religiously.
Adapted from Bihun Sup, MyResipi
Bahan-bahan:
- Mihun untuk 2 orang makan
- 2 ketul ayam (bahagian berisi)
- 1 pokok sawi
- Segenggam taugeh
- Daun bawang dipotong halus
- Daun sup dipotong halus
- Segenggam bawang goreng
- 3 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- Seinci halia
- 1 batang kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 3 kuntum bunga cengkih
- Rempah sup
- Rempah kurma
- Garam
- Serbuk pati ayam
- 6 biji cili padi
- 1 biji limau nipis (diambil jusnya)
- Kicap pekat manis
- Minyak untuk menumis
- Air
1. Rendam mihun dalam air
2. Tumbuk 2 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih serta halia
3. Panaskan minyak, tumiskan bahan tumbuk tadi bersama bunga lawang, kulit kayu manis dan cengkih.
4. Setelah bahan tumisan naik bau dan berwarna perang, masukkan ayam dan gaul-gaul sehingga ayam kelihatan perang.
5. Masukkan air.
6. Setelah air menggelegak, masukkan rempah sup ke dlm periuk sehingga mencapai tahap kekeruhan yang diingini.
7. Masukkan pula rempah kurma dalam anggaran 1 sudu teh.
8. Masukkan garam & serbuk pati ayam secukupnya, kacau, tutup periuk dan perlahankan api. Biarkan sup mereneh.
9. Setelah ayam dalam sup masak elok, keluarkan dan siat2 isinya. Setelah itu, celur sawi, taugeh & mihun.
10. Setelah siap, bolehlah masukkan bihun ke dalam mangkuk, diikuti taugeh, sawi dan isi ayam. Taburkan daun bawang, daun sup & bawang goreng di atasnya.
11. Hidang bersama sambal kicap, makan doa makan dan makan!
Untuk sambal kicap:
sangai bawang putih & cili padi - tumbuk - campurkan dgn kicap - siap!
Bahan-bahan nampak sangat byk, tapi sila jangan be intimidated by it. the simplicity of this dish is what making it tasty :) . tak caya, tanyelah encik Mon ~
0 comments:
Post a Comment