Masa buka puasa beramai-ramai dengan mama papa, adik beradik semua ramadhan lepas, pwincess di-assigned untuk membuat dessert since yang lelain buat main dish. mmg itu pun yang kita hajati ... hehehe. Biasalah bulan ramadhan, mesti tekak kering, dan cuaca pun panas .... terpikir nak buat panna cotta.
panna cotta memerlukan gelatin, so teringat kat almari mmg ade satu kotak halagel yang tak penah bukak .... excited laaa ni, nak merasmikan gelatin tu. sekali check2 expiry date .... baru je seminggu expired ... chaitttt geramnya ... sayang je terpaksa buang. pastu masa nak membeli halagel kat kedai, biasa bersepah-sepah nampak .... ni bile betul2 memerlukan, bayang satu pun tak nampak. last-last jumpa kat Giant.
panna cotta memerlukan gelatin, so teringat kat almari mmg ade satu kotak halagel yang tak penah bukak .... excited laaa ni, nak merasmikan gelatin tu. sekali check2 expiry date .... baru je seminggu expired ... chaitttt geramnya ... sayang je terpaksa buang. pastu masa nak membeli halagel kat kedai, biasa bersepah-sepah nampak .... ni bile betul2 memerlukan, bayang satu pun tak nampak. last-last jumpa kat Giant.
Pwincess refer ke 2 resipi yang lebih kurang sama - dari K.Nor dan jugak ohhlookbel dari sini
LYCHEE PANNA COTTA
resipi : K.Nor@SecubitGaram
Bahan:
1 tin laici
2 cawan susu low fat/full cream
2 sudu besar gula
3 sudu kecil gelatin ~ K.Nor guna gelatin halalgel
3 1/2 sudu besar air
1 /2 sudu teh esen vanila
1 paket jelly strawberi
Cara:
Ketepikan 5 - 6 biji laici. Blend lebihan laici bersama dgn 1 cawan jus laici.
Blend sampai betul2 halus dan tapis. Ambil air dan ketepikan.
Masukkan gelatin ke dalam mangkuk berisi 3 1/2 sudu besar air dan biarkan ia mengembang.
Masukkan susu, gula dan air laici yg ditapis tadi ke dalam periuk.
Masak hingga hampir mendidih dan hendaklah sentiasa dikacau.
Padamkan api dan masukkan vanila dan gelatin yg dah kembang tadi.
Kacau hingga sebati dan gelatin larut.
Biarkan sejuk, baru lah dituang ke dalam gelas.
Sejukkan dalam peti ais lebih kurang 3 jam.
Masak jelly mengikut arahan di kotak dan biarkan sejuk.
Tuangkan ke atas Lychee Panna Cotta perlahan2. (pastikan jelly dah sejuk dan panna cotta dah membeku/set supaya jelly tak tenggelam ke dalam panna cotta)
Masukkan kembali panna cotta ke dalam peti ais dan biarkan sejuk.
Hiaskan dgn hirisan laici sebelum dihidangkan.
0 comments:
Post a Comment