Dalam banyak-banyak masakan mi, mi kari antara yang jarang sekali pwinces teringin nak makan .... bukan tak suka, tapi kurang minat. bila dah kurang minat, maka tak pernah la nak menelaah resipi atau mencuba resipi mi kari.
Tapi dalam perjalanan pulang dari Dubai ke Malaysia tempoh hari, semasa pramugari menghidangkan makanan breakfast, which was tuna croissant, tiba-tiba pwincess kata kat Encik Mon, "hmmmphh .... kalau dapat pekena mee kari ni, sedap jugak eh..."
Sesampainya di rumah, mmg terus google lah resipi -resipi mee kari. kriteria utama pencarian ialah yang paling mudah, yang dapat pakai semua bende yang ada kat rumah dan low cost. hihi. last-last we settled for resipi Mi Kari Original oleh Kak Lya.
Mi Kari Original (untuk 4-5 orang makan)
Bahan-bahan:
Sebungkus mee kuning - dicelur dan tos
Isi ayam setengah mangkuk - dipotong kecil *pwincess marinate ayam dgn garam dan goreng asing
Isi kerang rebus setengah mangkuk *pwincess guna isi lala
Setengah bungkus besar serbuk kari Baba's *pwincess guna 3 sudu besar rempah kari Faiza
Santan setengah pekat 5 cawan atau lebih ikut suka *pwincess guna 1 kotak santan Kara 200ml
Sebiji kentang - dibuang kulit dan direbus hingga empuk
Sedikit air asam jawa
Tau kwa * pwincess guna 5 biji
Fish ball dan fish cake
Bahan sampingan lain:
Tauhu digoreng dengan garam dan kunyit, dipotong dadu *pwincess tak buat
Bawang goreng, cili potong, limau kasturi, sawi celur, taugeh dibuang hujungnya
Garam
Minyak masak
Bahan tumisan:
Tumbuk lumat-
5 biji bawang putih
5 biji bawang merah kecil
2 inci halia
2 tangkai daun kari
Cara-cara:
1. Dalam periuk yang sederhana besar, panaskan minyak dan tumis bahan tumisan yang ditumbuk lumat serta daun kari hingga wangi. Masukkan pes rempah kari. Tumis hingga naik minyak.
2. Masukkan isi ayam yang dibersihkan dan gaul rata. Biarkan seketika.
3. Masukkan santan, air asam jawa dan kacau sebati hingga mendidih.
4. Sementara menunggu mendidih, tumbuk lumat kentang yang direbus empuk tadi.Masukkan ke dalam kuah yang mendidih.
5. Masukkan kerang, fishball, fishcake, garam dan akhir sekali, tauhu yang digoreng tadi.
6. Hidangkan bersama bahan-bahan sampingan lain.
For reference: ada yang panggil tauhu cina/tau kwa/tauhu pok |
0 comments:
Post a Comment