Thursday, November 5, 2009

steamed fish

yesterday i cooked steamed fish for dinner, eaten together with fried kuetiow. nothing spectacular, just that i need to write this somewhere as my reference in the future ...

untuk ikan :
ikan (siakap atau bawal putih)
1/2 camca teh lada sulah
1/2 camca teh garam
1/2 camca teh tepung jagung

bumbu :

1 1/2 camca besar minyak - i've tried sesame oil and olive oil, both tasted yummeh
1/2 kiub pati ikan bilis
3 biji limau kasturi
1/2 camca teh garam
1/2 camca teh gula
lada sulah
oyster sauce
kicap
cili padi - me love pedas nyengat so bubuh banyak-banyak
1 atau 2 batang serai - dititik
daun limau purut - dihiris nipis-nipis
setengah bunga kantan - dihiris nipis-nipis
tomato - dibelah seperti buah oren
daun sup untuk hiasan

method:

1. panaskan kukusan.
2. ikan dibasuh bersih-bersih ... lumurkan dgn limau kalau nak bagi buang bau. then, lumurkan tepung jagung, garam dan lada sulah. ketepikan.
3. masukkan sume bahan bumbu dalam mangkuk/bekas untuk dikukus.
4. gaul bumbu dan ikan thoroughly, even celah-celah perut pun kena gak gaul. susun tomato tepi-tepi ikan as bodyguard .
5. tutup mangkuk/bekas dan kukus sampai ikan masak.

sedappp ..... sampai terlupe nak snap gambaq. lenkali leh wat lagi nyam nyam. senang je nak buat masakan stim-stim ni ... main campak-campak aje. cume pwincess aje terlebih rajin nak hiris nipis-nipis some of the things. mlm ni nak masak siakap 3 rasa pulak since dah ade nenas pwincess beli smlm.


0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...