Friday, June 10, 2011

Splendid Sabah - Part 3


Day 6 : 28th May 2011


Yes ... today is the day ... dah list down banyak tempat untuk pegi ... first thing to do ialah amek gamba around Kiram's village sesudah subuh .... fresh giler angin pagi kat sini~


Mesilau Nature Park

This is another gate apart from Timpohon gate at Kinabalu Park for those yang nak panjat Gunung Kinabalu. Nak pegi sini, sebenarnye jauh ke dalam gak lah dari pekan kundasang, tapi dari Kiram's Village, sangat dekat. Mesilau Nature Park dan Kinabalu Park ialah taman yang sama cume tempat yang berbeza aje. So kalau dapat pergi either one dah kire mencukupi, unless nak bergamba kat entrance.

nampak macam gamba tipu je kan ... tapi sumpah original nih!x diedit langsung :)

Golf Course

Turun-turun aje dari Mesilau Nature Park, u'll find this golf course. cantik sangat untuk bergamba.

sebahagian daripada Kinabalu Peak

rasa macam nak golek-golek

Kundasang War Memorial

Then we returned to Kiram's Village, packed our stuff and checked out. Our next stop was the Kundasang War Memorial. It's nearby to Kundasang town.

single lane bridge which u'll pass by on the way to the war memorial

entrance fee : RM2/pax

newspaper cuttings and photographs as memento of the Kundasang War

Kinabalu Peak!


my favourite flower~
Poring Hot Spring

It's situated on the outskirts of Ranau and it took us about 45 minutes to arrive there by car. Masa ni memang pwincess lena kroh kroh zzZZZzzz .... Encik Mon laa pepandai sendiri carik jalan. Jalan nak g situ senang, lurus je tapi agak hulu sampai GPS tak dpt nak detect kat mana locationnya. and another thing, banyak sangat anjing ... ada yang selamba tido tengah-tengah jalanraya ... ada yang tetibe melompat dari curb ke jalan ... opocot cenggitu ... adakah ini dinamakan jinak yang melampau ... apa-apa pun, bawak kete elok-elok k


Canopy Walkway

Canopy Walkway ni dalam Poring. Other than that, there are also Gunung Kelawar, Taman Orkid, Taman Rama-rama, Rafflesia research Centre tapi setiap satu tu entrance fee kire asing-asing. and canopy walkway tu sekarang dah charge pulak camera RM5 /each. dulu tak macam ni pun ... berkire wooo

trek nak g canopy walkway

gayat tak?? Ada 4 station of canopy walkway

Tagal Fish Spa

dah peluh-peluh tu, kitaorang pegi pulak fish spa. ingatkan kita duduk kat tebing swimming pool, and ada ikan kelah besar-besar siku datang menjamah kulit-kulit mati kat kaki kita .... rupenye sangkaan sangat meleset ye. after bayar entrance fees, kita akan berdiri dalam sungai dan bagi ikan kelah makan ... it was a good experience although it was really ticklish for me initially. Tagal tu means "No fishing".

penah masuk segmen majalah 3

video

Sabah Tea Garden
Kat sini kitaorang lepak-lepak jap ... minum air teh sabah perisa cinnamon. tu Encik Mon yang order. pwincess order kopi Tenom. macam lawak aje kan, datang cafe Sabah Tea Garden gi order Kopi Tenom lak. apa-apalah, asalkan bahagia.

kat sini ... biasa aje. lawa lagi ladang teh Cameron. nak tengok tea processing etc ada time nya and kena bayar fees, as usual.

Desa Cattle Farm


oohhh ... ini yang paling pwincess looking forward to sangat-sangat. why? because i just love cows. haha. rasa mcm comel sangat makhluk ni. nway, ni nak bitau. kalau nak tengok lembu-lembu comel diperah susu, please arrive there around 3.00pm

lembu pun tau nak beratur untuk diperah....takde nak berebut-rebut

lembu jantan and anak-anak diasingkan

awan tebal lagik .. kat belakang tu Kinabalu Peak


Masa tu nak beli susu, dah habis pulak ... kecewa giler. tup-tup sekali datang apek bawak sebakul susu and sua depan kitaorang. berebut-rebut lah manusia. alhamdulillah dapat gak la beli dan rasa. sedap sangat susu ni. Cattle farm ni tutup around 5pm and by the way, the entrance fee is RM3/pax. nasib baik sangat, after kitaorang dah settle kat farm ni, and nak gerak ke our next hotel hujan mula turun.

Till my next blog entry ... part 4~

1 comments:

Hafiz said...

Best kan? Very nice scenary. Kalau dpt duduk kat situ best. Udara segar je tiap2 hari

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...