Sunday, October 13, 2013

Oyster galore @ Ben's Independent Grocer

Baru-baru ni Encik Mon bitau yang dia ade course kat Maya Hotel dan the buffet spread was good. In fact,ade oyster served dan dia makan mau dekat 10 ketul....perghhh hehe. 

Pastu jumaat lepas masa kita jenjalan kat Big,kan ada a range of oyster  kat situ...tup2 Encik Mon ajak makan oyster. Dia kata dia dpt mkn oyster aritu,dia nak bagi pwincess makan gak...

Kat situ ade a few grades of oysters...pilih la nak yang besar,yang kecik,yang flat...price also different...there's Rm24 for 3 pcs,ada gak yang Rm120 per dozen...pilih la yang mana berkenan....

Kat situ boleh mintak dia masakkan terus jugak...style mcm jaya grocer gitu...ada cafe yang turut serve other kind of food as well...foei gras...pies...premium cakes

Oyster kat sini fresh....sedap,lenkali boleh try yg lain pulak. Thanks Encik Mon,semoga bertambah2 rezeki...ameen

Lychee Panna Cotta

Masa buka puasa beramai-ramai dengan mama papa, adik beradik semua ramadhan lepas, pwincess di-assigned untuk membuat dessert since yang lelain buat main dish. mmg itu pun yang kita hajati ... hehehe. Biasalah bulan ramadhan, mesti tekak kering, dan cuaca pun panas .... terpikir nak buat panna cotta. 


panna cotta memerlukan gelatin, so teringat kat almari mmg ade satu kotak halagel yang tak penah bukak .... excited laaa ni, nak merasmikan gelatin tu. sekali check2 expiry date .... baru je seminggu expired ... chaitttt geramnya ... sayang je terpaksa buang. pastu masa nak membeli halagel kat kedai, biasa bersepah-sepah nampak .... ni bile betul2 memerlukan, bayang satu pun tak nampak. last-last jumpa kat Giant. 


Pwincess refer ke 2 resipi yang lebih kurang sama - dari K.Nor dan jugak ohhlookbel dari sini



LYCHEE PANNA COTTA
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
1 tin laici
2 cawan susu low fat/full cream
2 sudu besar gula
3 sudu kecil gelatin ~ K.Nor guna gelatin halalgel
3 1/2 sudu besar air
1 /2 sudu teh esen vanila
1 paket jelly strawberi

Cara:
Ketepikan 5 - 6 biji laici. Blend lebihan laici bersama dgn 1 cawan jus laici.
Blend sampai betul2 halus dan tapis. Ambil air dan ketepikan.
Masukkan gelatin ke dalam mangkuk berisi 3 1/2 sudu besar air dan biarkan ia mengembang.
Masukkan susu, gula dan air laici yg ditapis tadi ke dalam periuk.
Masak hingga hampir mendidih dan hendaklah sentiasa dikacau.
Padamkan api dan masukkan vanila dan gelatin yg dah kembang tadi.
Kacau hingga sebati dan gelatin larut.
Biarkan sejuk, baru lah dituang ke dalam gelas.
Sejukkan dalam peti ais lebih kurang 3 jam.
Masak jelly mengikut arahan di kotak dan biarkan sejuk.
Tuangkan ke atas Lychee Panna Cotta perlahan2. (pastikan jelly dah sejuk dan panna cotta dah membeku/set supaya jelly tak tenggelam ke dalam panna cotta)
Masukkan kembali panna cotta ke dalam peti ais dan biarkan sejuk.
Hiaskan dgn hirisan laici sebelum dihidangkan.
nyaman!
With this, I also got the chance to merasmikan pyrex custard cup that I bought at Langkawi. A set of four, sebijik tu dalam RM8 kalau tak silap. Kat sini ade mau 2-3 kali ganda harga tu.

Roadtrip to Batu Pahat and Johor Bahru - Part III

Last day kita kat JB ... kita checked out awal dan terus have breakfast at Plaza Larkin.
 
Food Court Plaza Larkin
Kedai Kacang Pool Haji
Roti tebal. Satu set RM4.00 (we thought it is pricey pasal kuantiti adalah sedikit saje)

Mee Rebus Stulang. Kruk kruk dia sedap
Next stop was Otak-otak Kempas .... lupe nak cakap, hari sebelum tu dah singgah lepas tgk kilang apollo tutup, tapi kilang otak-otak kempas pun tutup. So kita try redah sekali lagi .... tgk-tgk, bukak pulak. Alhamdulillah ....


Adakah ini mobil tokey otak-otak kempas..........???? haa ..... sape kata jual otak-otak tableh kayooo~

Next stop - Kilang Apollo. Okay, confirmed tutup sempena Hari Malaysia - 16 September 2013.

Kita teruskan jelajah kita .......

...... ke Legoland!


Hello ... what's your name?



Currently Legoland tengah nak siapkan water world park .... lepas tu kitaorang g Hello Kitty Town pulak. saja ronda tengok tempat, tunggu little button appreciate nanti kita pegi main puas-puas ...



Next, kita ke Johor Premium Outlet ...


little button tengah meneran .... sambil menghayati kasut coach
my current love at the moment - scones!

hero kecik kepenatan
Berakhir sudah roadtrip ke BP dan JB kali ni ..... moh kita balik kay ell ....


Saturday, October 12, 2013

Roadtrip to Batu Pahat and Johor Bahru - Part II

Jom sambung siaran roadtrip ke Batu Pahat and Johor Bahru  ...

On the second day tu ... alhamdulillah, little button seemed well and active, so kita mula JJCM. Masuk je kereta, wushhhh .... terus hujan turun dengan lebatnya. Hmm ... pagi-pagi Ahad macam ni, dengan hujan turun ... sedap woo tarik selimut sambung tido ... tapi takmo buang peluang dah sampai BP ni ... tgh drive, sekali nampak asam pedas Man Cathay bukak .... malam sebelum tu mmg dah target nak try asam pedas dia tapi kedai tutup ... tak sangka pulak ahad pagi dia bukak. so kitaorang turun untuk breakfast kat situ.

menu pagi yang ada seperti biasa, roti canai dan sebagainya, termasuklah lontong .... kita order lontong. pastu tgk asam pedas dah ready .... kitaorang pun order sepinggan .... mase tgh makan tu, mmg nmpk tak putus-putus orang singgah dan tapau asam pedas Man Cathay berbungkus-bungkus, tak kira lah kaum apa ...

Sesudah breakfast, kitaorang pack barang dan checkout. On the way out from BP, kita singgah brunch di Nasi Briyani Gam Mohd Shah yang dikatakan sedap sangat tuh .... 

Next stop was Ayer Hitam. Ayer Hitam terkenal dengan jualan kraftangan, barang-barang kawen, kerepek, buah-buahan, bantal cushion dan banyak lagi. Masa pwincess outstation ke JB tahun lepas, geng singgah di gerai putu bambu Juriah yang heboh dikatakan best gila tu .... tapi masa tu pwincess tak suke putu bambu so sket pun tak rasa. tapi baru-baru ni baru belajar makan putu bambu .... suka lah pulak .... jadinya, kita pun singgah la Putu Bambu Juriah yang famous tuh. Lokasinya kat traffic light simpang empat kat pekan ayer hitam ... alahhh korang akan nampak banyak gila kereta/moto park kat tepi-tepi jalan .... kat situlah gerai Juriah tuhh. Encik Mon pun mula beratur .... bukan main-main beb .... 45 minit beratur woo. sorang-sorang order 6 bungkus ... 10 bungkus ... nak kena tunggu dia buat lagi .... tapi bile pwincess makan .... sedapnyaaaa........!!!

Di ayer hitam, kitaorang borong nenas madu philippine ... kerepek dan sweet potato! 2 bungkus sweet potato dapat RM8 .... murah tu pwincess rasa. tapi yang penting dan buat pwincess paling happy is, sweet potato tu kaler purple dan lagi satu tu very orange .... hepi, hepi. dah lama mencari sweet potato yang isi dia betul-betul kaler purple. merata dah cari dan beli .... organic lah, imported lah, tgk masa beli dah purple ... bile dah kupas kulit atau dah masak ... eh eh isi dia kaler oren takpun putih. sangat tipah tertipu tauuuu ....

Teruskan lagi perjalanan .... kali ni dah masuk Larkin. Kitaorang nak singgah kilang Apollo ... tapi tutup pulak. Then kitaorang call Lavender Inn untuk buat booking.  Location wise, this inn is selamat, banyak parking dan next to Aeon Jusco.

As you can see, almost everything is in lavender colour ....i love it


Since kita checked in pun dah petang, so kita relax dulu kat bilik dan after Maghrib we went out for dinner. After quick googling, kita menuju ke Restoran ZZ Sup Tulang, credit to blogger Catz Cafe for info kat bawah tu...

Alamat : Restoran Sup Tulang ZZ
Lokasi : JKR Daerah, Jalan Petri, Johor Bahru
Tel : 012 7227209 / 013 7492671
Waktu Perniagaan : Di buka setiap hari dari pukul 7.00 am – 2.00 am





Sup ZZ tulang campur special kalau tak silap nama nya ... ada ayam goreng, daging dan gearbox ... best
Our review of food served here ? Memang TERBAIKK!! sedap sangat :) tambahan pulak malam tu hujan, so sejuk-sejuk makan sup panas .... beyond words.

Lepas tu kitaorang saje ronda kat danga bay ... ade macam carnival cenggitu ...kita join mana-mana yang sesuai untuk kami sekeluarga bersama pre-toddler....

video
Enjoy sangat .... dah penat tu, balik bilik, kitaorang layan cite The Terminal kat TV sambil makan duku langsat madu .... 

Esok sambung hari terakhir roadtrip kat down south ...

Wednesday, October 2, 2013

Roadtrip to Batu Pahat and Johor Bahru - Part I

14 September yang lepas kita satu family tiba-tiba secara ad-hoc nye telah membuat roadtrip ke selatan tanahair. Sebelum-sebelum tu, sampailah ke saat terakhir, masih tak pasti, on ke off plan nak buat roadtrip ni .... dah kul 10 lebih cenggitu .... last-last kitaorang decide untuk pergi. Encik Mon pon check Agoda.com nak tengok ade ke tak hotel yang still available ... tup-tup tengok, ada lah pulak ... terus bayar full payment, sumbat apa yang patut dalam beg .... dan start enjin. Dengan kalimah basmallah, roadtrip di hujung minggu kami sekeluarga pun bermula ....
Itu dia .... dari jauh sudah kelihatan ....


Silver Inn
Kita lunch di RnR KLIA dan tiba kat Batu Pahat dalam kul 4.30 p.m cenggitu .... mase tu tgk pekan pun mcm dah sunyi sket ... heran gak pasal ari tu ialah Sabtu. Kitaorang stay overnight kat Silver Inn ... satu malam dalam RM120 lebih (family deluxe room) kot. Otel ni tgh dlm renovation, so kitaorang diberi bilik kat tingkat paling atas (6th floor) .... okay jugak. Boleh menikmati pemandangan pekan batu pahat :)


 Family deluxe room ni selesa, ade satu double bed dan satu single bed, water dispenser, TV, couch, almari. Cuma air-cond dia kurang sejuk sket. Sesudah menunaikan solat, relax minum kopi jazz kejap ... kitaorang pun make a move. Our first stop was SAN BAN GAY yang terletak di Taman Emas, di mana dia menjual pakaian berharga RM6 dan RM9 ... kedai ni selesa, nak masuk tu kena bukak kasut kat luar ... baju baby tu kena pilih sket ... ada yang stained, etc.


video


Next, pencarian dinner pulak .... kita plan nak makan sup pasal mase tu baru lepas hujan ... so, sejuk-sejuk dapat makan food panas bukan ke heaven namanya .... cari punye cari ... mana lah SITAM SUP ni .... pasal guide yang kita dapat dari bloggers macam kurang tepat sket ... tambahan pulak keadaan gelap gelita town tu (mana perginya lampu - lampu jalan yang terang benderang) ... last2 jumpa gak ... cumanya, dia tutup! aiseh! of all the days, dia boleh tutup lak aritu ... uwaaa ..... amek gambar kedai je lahhhhhh
last-last kitaorang makan asam pedas batu pahat kat 'Asam Pedas Kampung Kak Su'. Sedap jugak ... ade asam pedas ikan pari dan ikan merah.
Pastu kitaorang sambung lagi jenjalan ... singgah di Baby Shop. happening sungguh kedai ni ... kitaorang rembat pampers Huggies, satu pack tu RM26.90 ... rasa macam murah gile dah ni ... rembat jugak baby wipes ... elok sangat dahla tu, since stock kat school dia pun dah habis ....


Lastly kitaorang saje drive kat BP Walk .... haaa .... bukan Ampang je ade AmpWalk .... BP pun ade BP Walk ... kat situ ade lampu-lampu, ade peniaga-peniaga dan orang lepak kat tepi tu .... mase tu dah perasan apesal little button macam senyap je .... wide awake, but a bit quiet ... bile sampai hotel, tengah menyusu atas katil and nak prepare untuk tido .... sekali dia muntah ....banyak pulak tu. kesian dia. macam teruk sgt dia muntah, kitaorang kuar balik carik klinik. seb baik ade sebuah yang 24 hours ... lepas dah bagi makan ubat, nampak dia dah okay sket ... then tdo ...alhamdulillah ... kita sambung part II esok-esok pulak...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...