Wednesday, October 2, 2013

Roadtrip to Batu Pahat and Johor Bahru - Part I

14 September yang lepas kita satu family tiba-tiba secara ad-hoc nye telah membuat roadtrip ke selatan tanahair. Sebelum-sebelum tu, sampailah ke saat terakhir, masih tak pasti, on ke off plan nak buat roadtrip ni .... dah kul 10 lebih cenggitu .... last-last kitaorang decide untuk pergi. Encik Mon pon check Agoda.com nak tengok ade ke tak hotel yang still available ... tup-tup tengok, ada lah pulak ... terus bayar full payment, sumbat apa yang patut dalam beg .... dan start enjin. Dengan kalimah basmallah, roadtrip di hujung minggu kami sekeluarga pun bermula ....
Itu dia .... dari jauh sudah kelihatan ....


Silver Inn
Kita lunch di RnR KLIA dan tiba kat Batu Pahat dalam kul 4.30 p.m cenggitu .... mase tu tgk pekan pun mcm dah sunyi sket ... heran gak pasal ari tu ialah Sabtu. Kitaorang stay overnight kat Silver Inn ... satu malam dalam RM120 lebih (family deluxe room) kot. Otel ni tgh dlm renovation, so kitaorang diberi bilik kat tingkat paling atas (6th floor) .... okay jugak. Boleh menikmati pemandangan pekan batu pahat :)


 Family deluxe room ni selesa, ade satu double bed dan satu single bed, water dispenser, TV, couch, almari. Cuma air-cond dia kurang sejuk sket. Sesudah menunaikan solat, relax minum kopi jazz kejap ... kitaorang pun make a move. Our first stop was SAN BAN GAY yang terletak di Taman Emas, di mana dia menjual pakaian berharga RM6 dan RM9 ... kedai ni selesa, nak masuk tu kena bukak kasut kat luar ... baju baby tu kena pilih sket ... ada yang stained, etc.


video


Next, pencarian dinner pulak .... kita plan nak makan sup pasal mase tu baru lepas hujan ... so, sejuk-sejuk dapat makan food panas bukan ke heaven namanya .... cari punye cari ... mana lah SITAM SUP ni .... pasal guide yang kita dapat dari bloggers macam kurang tepat sket ... tambahan pulak keadaan gelap gelita town tu (mana perginya lampu - lampu jalan yang terang benderang) ... last2 jumpa gak ... cumanya, dia tutup! aiseh! of all the days, dia boleh tutup lak aritu ... uwaaa ..... amek gambar kedai je lahhhhhh
last-last kitaorang makan asam pedas batu pahat kat 'Asam Pedas Kampung Kak Su'. Sedap jugak ... ade asam pedas ikan pari dan ikan merah.
Pastu kitaorang sambung lagi jenjalan ... singgah di Baby Shop. happening sungguh kedai ni ... kitaorang rembat pampers Huggies, satu pack tu RM26.90 ... rasa macam murah gile dah ni ... rembat jugak baby wipes ... elok sangat dahla tu, since stock kat school dia pun dah habis ....


Lastly kitaorang saje drive kat BP Walk .... haaa .... bukan Ampang je ade AmpWalk .... BP pun ade BP Walk ... kat situ ade lampu-lampu, ade peniaga-peniaga dan orang lepak kat tepi tu .... mase tu dah perasan apesal little button macam senyap je .... wide awake, but a bit quiet ... bile sampai hotel, tengah menyusu atas katil and nak prepare untuk tido .... sekali dia muntah ....banyak pulak tu. kesian dia. macam teruk sgt dia muntah, kitaorang kuar balik carik klinik. seb baik ade sebuah yang 24 hours ... lepas dah bagi makan ubat, nampak dia dah okay sket ... then tdo ...alhamdulillah ... kita sambung part II esok-esok pulak...



0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...