Saturday, October 12, 2013

Roadtrip to Batu Pahat and Johor Bahru - Part II

Jom sambung siaran roadtrip ke Batu Pahat and Johor Bahru  ...

On the second day tu ... alhamdulillah, little button seemed well and active, so kita mula JJCM. Masuk je kereta, wushhhh .... terus hujan turun dengan lebatnya. Hmm ... pagi-pagi Ahad macam ni, dengan hujan turun ... sedap woo tarik selimut sambung tido ... tapi takmo buang peluang dah sampai BP ni ... tgh drive, sekali nampak asam pedas Man Cathay bukak .... malam sebelum tu mmg dah target nak try asam pedas dia tapi kedai tutup ... tak sangka pulak ahad pagi dia bukak. so kitaorang turun untuk breakfast kat situ.

menu pagi yang ada seperti biasa, roti canai dan sebagainya, termasuklah lontong .... kita order lontong. pastu tgk asam pedas dah ready .... kitaorang pun order sepinggan .... mase tgh makan tu, mmg nmpk tak putus-putus orang singgah dan tapau asam pedas Man Cathay berbungkus-bungkus, tak kira lah kaum apa ...

Sesudah breakfast, kitaorang pack barang dan checkout. On the way out from BP, kita singgah brunch di Nasi Briyani Gam Mohd Shah yang dikatakan sedap sangat tuh .... 

Next stop was Ayer Hitam. Ayer Hitam terkenal dengan jualan kraftangan, barang-barang kawen, kerepek, buah-buahan, bantal cushion dan banyak lagi. Masa pwincess outstation ke JB tahun lepas, geng singgah di gerai putu bambu Juriah yang heboh dikatakan best gila tu .... tapi masa tu pwincess tak suke putu bambu so sket pun tak rasa. tapi baru-baru ni baru belajar makan putu bambu .... suka lah pulak .... jadinya, kita pun singgah la Putu Bambu Juriah yang famous tuh. Lokasinya kat traffic light simpang empat kat pekan ayer hitam ... alahhh korang akan nampak banyak gila kereta/moto park kat tepi-tepi jalan .... kat situlah gerai Juriah tuhh. Encik Mon pun mula beratur .... bukan main-main beb .... 45 minit beratur woo. sorang-sorang order 6 bungkus ... 10 bungkus ... nak kena tunggu dia buat lagi .... tapi bile pwincess makan .... sedapnyaaaa........!!!

Di ayer hitam, kitaorang borong nenas madu philippine ... kerepek dan sweet potato! 2 bungkus sweet potato dapat RM8 .... murah tu pwincess rasa. tapi yang penting dan buat pwincess paling happy is, sweet potato tu kaler purple dan lagi satu tu very orange .... hepi, hepi. dah lama mencari sweet potato yang isi dia betul-betul kaler purple. merata dah cari dan beli .... organic lah, imported lah, tgk masa beli dah purple ... bile dah kupas kulit atau dah masak ... eh eh isi dia kaler oren takpun putih. sangat tipah tertipu tauuuu ....

Teruskan lagi perjalanan .... kali ni dah masuk Larkin. Kitaorang nak singgah kilang Apollo ... tapi tutup pulak. Then kitaorang call Lavender Inn untuk buat booking.  Location wise, this inn is selamat, banyak parking dan next to Aeon Jusco.

As you can see, almost everything is in lavender colour ....i love it


Since kita checked in pun dah petang, so kita relax dulu kat bilik dan after Maghrib we went out for dinner. After quick googling, kita menuju ke Restoran ZZ Sup Tulang, credit to blogger Catz Cafe for info kat bawah tu...

Alamat : Restoran Sup Tulang ZZ
Lokasi : JKR Daerah, Jalan Petri, Johor Bahru
Tel : 012 7227209 / 013 7492671
Waktu Perniagaan : Di buka setiap hari dari pukul 7.00 am – 2.00 am





Sup ZZ tulang campur special kalau tak silap nama nya ... ada ayam goreng, daging dan gearbox ... best
Our review of food served here ? Memang TERBAIKK!! sedap sangat :) tambahan pulak malam tu hujan, so sejuk-sejuk makan sup panas .... beyond words.

Lepas tu kitaorang saje ronda kat danga bay ... ade macam carnival cenggitu ...kita join mana-mana yang sesuai untuk kami sekeluarga bersama pre-toddler....

video
Enjoy sangat .... dah penat tu, balik bilik, kitaorang layan cite The Terminal kat TV sambil makan duku langsat madu .... 

Esok sambung hari terakhir roadtrip kat down south ...

1 comments:

Hafiz said...

Best. Gi fun fair pun best pasal irfan naufal dh faham

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...