Friday, March 9, 2012

Soto Ayam dan Bergedil Best

Salam!

Dah lama rasanya tak hapdet pasal masak-memasak ni kan? haa ... meh kita tayang gamba masakan kita ... tapi soto ni buat lama dah. baru datang seru nak upload dalam blog ... kihkihkih. sebut pasal soto, macam-macam jenis soto yang ade kat dunia ni eyh ... soto biasa, soto madura, soto banjar, soto lemak, mcm2 lagi ah! soto madura pwincess penah rasa masa ade makan-makan kat opis ... walawei ... sdap giler beb ... apesal tak penah tau pun kewujudan dia sebelum nih ... so, pwincess pun tercari2 lah resipi nak buat .. tapi mcm tak sama je apa yang pwincess rasa aritu. anyway, kat bwh ni, pwincess cube buat soto lemak, saja nak cuba kelainan dan nak tau ape rasa kuah soto yang ditambah santan ni. hasilnye ... marbeles ... encik mon sangat suke .... sampai ke hari ni dia dok sebut-sebut "rasa macam nakkkk sgt makan soto macam kita buat aritu tuh....".

Soto Ayam by DianaA

Bahan-bahan ( 12 orang )

  • 6 bungkus lontong ADABI yang telah dimasak
  • 2 ekor ayam, dibelah empat
  • 3 - 4 liter air
  • 1 cawan santan pekat
  • 1/2 cawan serbuk ketumbar
  • 2 sudu teh serbuk jintan halus
  • 2 sudu teh serbuk lada putih
  • 3 batang serai, dititik
  • lengkuas sebesar ibu jari, dititik
  • 1 batang kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 4 biji buah pelaga
  • 5 tangkai bunga cengkih
  • garam secukup rasa
  • 1 cawan minyak untuk menumis

Bahan untuk Dikisar
  • 3 biji bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 inci kunyit hidup
  • Bahan untuk Sambal Kicap
  • 5 batang lada merah
  • 20 biji lada padi merah thai
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 cawan kicap lemak manis
Bahan Hiasan
  • bergedil(ikut resipi kat bwh)
  • taugeh yang telah dicelur(pwincess tak celur, suke rangup)
  • daun sup, dipotong halus
  • bawang goreng
  • sambal kicap
  • ayam, yang telah disiat-siat

Cara-cara

  1. Panaskan minyak didalam periuk. Masukkan rempah tumis (kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih) bersama serai dan lengkusa yang telah dititik. Tumis rempah yang telah dikisar sehingga naik bau. Masukkan serbuk ketumbar, jintan halus dan lada putih, gaul hingga sebati. Masukkan santan gaul sebati dan tuangkan air dan masukkan ayam. Masak sehingga kuahnya mendidih dan ayam masak.
  2. Cara membuat Sambal Kicap - Kesemua bahan itu masukkan kedalam alat pengisar dan kisar halus. Sedia untuk digunakan.
  3. Cara menghidang - Potong lontong dadu besar dan letakkan daging ayam yang telah disiat bersama taugeh dan tuang kuahnya. Hiaskan dengan daun sup, bawang goreng, bergedil dan sambal kicap.
Untuk Begedil, pwincess guna resipi ni ..... sedap and mudah :)
Begedil daging cincang by ratnamurniwati

Bahan-bahan ( 3 orang )

  • 2 bj kentang
  • segenggam daging cincang ramly(pwincess gune daging burger ramly)
  • daun sup dicincang halus
  • 5 sudu besar bawang goreng
  • satu sudu kecil garam
  • 1/2 sudu kecil lada sulah
  • 1 biji telur (di pukul)

Cara-cara

  1. kentang dipotong dan digoreng hingga garing.
  2. setelah garing, tumbuk atau lenyekkan kentang itu hingga hancur.
  3. kemudian ambil daging cincang dan gaulkan bersama kentang yg sudah dilenyek td.
  4. setelah itu masukkan daun sup, bawang goreng, lada sulah dan garam.
  5. gaul hingga semua bahan sebati. kemudian ambil sedikit dan bulat2kan dengan saiz sederhana
  6. akhir sekali, celupkan dalam telur dan goreng.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...