Sunday, April 12, 2015

My Baby Girl

Bismillahirrahmanirrahim ....

nak mula cerita dari mana ye? 

hmmm.

Alkisahnya .... months prior to giving birth, pwincess memang pening sangat kepala nak bersalin di Malaysia atau Brunei .... dua-dua ada pros and cons ... tapi one day tu, ada minor incident at Changi airport and that made Monteh kurang confident untuk teruskan plan to deliver in Brunei .... and we took it as a sign from Allah, so Malaysia it will be.

This time around, baby in the womb bagi mama and ayah 2 false alarm ..... sampai bila rasa nak bersalin betul tu .... memang pwincess tahan sakit dia sampai dah betul2 tak tahan ... barulah pergi hospital ... that was Sunday ... hospital kita pilih Tropicana Medical Centre kali ni .... bcoz saja nak cuba hospital lain dan secondly it's dekat dengan rumah in case Monteh not around and pwincess need to ask my parents to send me to hospital .... my parents mmg jenis yang would avoid at all cost from driving to KL ....  

4.57 am - Gerak from home and we stopped by at McD for early breakfast. Ya ya patut boycott and what not .... but itu je yang available waktu tu .... makan pi lah brekkie wrap. kang takde energy nak push.

5.30 am - Masuk labour room, nurse buat VE and katanya dah dilate 4 cm. On Thursday  (5/3/2015) before that when we met our gynae on the EDD itself, gynae kata just 1 cm. Even on Friday masa 2nd false alarm tu pun 1 cm. tup-tup on Sunday, dilated to 4 cm....terus Monteh uruskan hal-hal admittance etc and pwincess pun terus mintak epidural lah .... kang tatau bila masa dilate to 5cm dah tak boleh amek kan .... so anaesthetist masa tu was Dr Navin .... nurse tu kata Dr Navin is the best di hospital tu ... even dia nak bersalin pun, dia nak Dr Navin cucukkan epi for her ... Dr Navin pun Dr Navin lah .... tapi mase tu Dr Navin macam lambat sikit .... psl ada emergency c-sect so he had to stop by dulu kat op theater ... 

7.00 am - Signed all forms. 
8.00 am - Dr Navin came and started the procedure. 
9.00 am - Dilated to 6 cm
10.25 am - Dr Arifah, my gynae came to check and dilated to 7 cm. After that nurse came on and off to check whether ade rasa nak meneran ke tak 
11.00 am - Informed nurse ade rasa nak meneran. 
11.34 am - Selamat give birth, alhamdulillah! 

I wanted to praise Dr Arifah and the team of nurses yang menyambut, especially this one nurse ... too bad I didnt get to ask her name .... this specific nurse gave clear instruction, no taunting, emphatize and monitor my condition dan cakap bila nak push. Siap ada mantra lagi : tarik nafas, tahan, tunduk, pegang handle dan......... PUSHHHHH :D I also love my gynae, sebelum mula buat apa-apa, dia akan baca basmallah dan baca doa. She was so calm all throughout the procedure.

Memang syukur sangat-sangat cepat dilate dan dlm 2 kali real push, selamat deliver my baby girl. Mula-mula tu dah pikir lama ni nak fully dilate, because ppl say, it takes roughly an hour for 1 cm dilation ... even Dr Arifah pun kata cepat dan pandai push (!)

Cuma yang tak best, nurse dekat ward. yang ni memang prince court menang lah. nurse kat sini memang sengal, tak helpful dan suka ngelat. not all, but segelintir especially this one specific lady. nasib baik lah semalam je duduk kat sini. oh ya. the meal pun mcm kurang best.

So itulah kisah bersalin kali kedua ... overdue 3 hari - EDD was 5 March 2015, but she chose to come out on 8 March 2015, a day before her atuk's birthday. My gynae kata kalau tak keluar jugak by 12 March, nak kena induce so akan bersalin insya Allah on 13 March 2015. Syukur, syukur, syukur tak terkata, pwincess tak kena induce dan dapat bersalin normal. Terima kasih Allah, for his countless blessing and making my journey smooth ....



3 comments:

Hafiz said...

Alhamdulillah for our latest bundle of joy. Tmc labour team is the best cuma ada certain area especially team ward kene improve because it is a private hospital with people paying for the services.

pwincess D said...

super like!!!

fatin j said...

salam.. hi, if u dont mind blh share cost bersaling kt TMC with dr Arifah? and in ur opinion is she pro gentle? sbb i anak first cser so hoping yg 2nd blh normal.. thank u pwincess ��

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...