Thursday, June 24, 2010

Singkong & keju

kelmarin ada sorang wak bermurah hati bagi ubi kayu so I thought of trying my skills on talam ubi . tanya mama, mama nak talam ubi kaler aper ... mama jawab nak kaler kuning. so, yellow it is. carik-carik resipi, sumanya kaler dark brown pada lapisan bawah pasal guna gula merah but since I'm going to make it yellow, I used gula pasir je lah.

pwincess ikut resipi talam ubi kak hanieliza and resipi ni memang dap tapi lenkali pwincess wanna sagat that ubi so that can get those birat urat-urat. I used springform untuk memudahkan proses potong-memotong nanti. so, masa pwincess nak bukak springform tu ... dup dap dup dap .... moment of truth ... talam ni leh berdiri sendiri ke tak ... sekali tup tup ... okaylah pulak dia set ... and everybody in the kitchen was like "... ooohhh......ahhhh ..... cantiknya......cantik, cantik ....."

even my brother's bibik pun joined gak "... waduh .... cantiknya....."

tapi pastu dia sambung statement dia: "tse tse tse .. cantiknya ....kalau warna pink .... ke merah-merah....lagi cantik, gituk....."

hmmm? talam ubi kaler pink??! kuih lapis sesuai la kaler pinky. angguk-angguk, iyakan je lah ....

pastu anak sedara pwincess dah start nak mintak rasa kuih tu .... so potong-potong laaa masuk pinggan aper sume. bibik tu pun was around lah masa tu .... sekali dia nyampuk ....

"cantiknya ..... kalau letak buah-buah atas tu ..... lagi cantik ...."

huhuhhu.....buah-buah atas kuih talam .... sedihnya dengar ... hmmm ....

dah lama pastu .... baru dia tanya. "itu apa ya, na? singkong ya?"

oohhhh..... entah-entah dia ingat talam tu kek kot masa mula-mula tadi....padanla bagi all those weird suggestions ... he he he....
p/s: pwincess terus teringat lagu singkong & keju ~






and oh ya. kak hanieliza's recipe for future reference.
KUEH TALAM UBI

Bahan Lapisan Bawah

1 kilo ubi kayu [mesinkan dgn 1 cawan air. Tapiskan ubi tu]

2 cawan air ]
1 cawan gula merah ] masak dan tapiskan
1 cawan gula pasir ]
daun pandan ]

Lapisan Atas
1 1/2 cawan tepung beras
4 1/2 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
1 s/k garam

Cara:
1. Panaskan kukusan.
2. Ubi kayu dibersihkan dan potong kecil. Masukkan dalam blender dan mesinkan dengan 1 cawan air. Tapiskan. Buangkan air yg ditapiskan.
3. Ambil ubi dalam tapisan dan gaulkan dengan air gula.
4. Sapukan sedikit minya didasar loyang supaya senang untuk memotong kueh ini.
5. Masukkan dalam loyang dan kukuskan sehingga masak anggaran 30 minit.
6. Bancuh semua adunan untuk lapisan atas. Tapiskan.
7. Masukkan dalam periuk kecil dan masakkan sebentar atas api yg sederhana besar.
8. Kacau rata [jangan tinggalkan] dan tutup api.
9. Bila lapisan bawah[adunan ubi] taelah masak, perlahankan api dan cakarkan permukaan adunan ubi tu.
10. Tuangkan adunan lapisan atas dan kukuskan sekali lagi selama 20 minit.
11. Tutup api dan sejukkan betul2 sebelum di potong dan hidangkan.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...