Friday, October 24, 2014

Salam Maal Hijrah 1436 dan Resipi Mee Hailam


Salam Maal Hijrah ! 

Semoga tahun ini membawa lebih banyak keberkatan dan dapat tingkatkan lagi iman dan taqwa kita semua, insya Allah ...

Dah makan tengah hari semua? Kami belum ... tengah tunggu ayam defrost ... plannye nak masak mihun sup ... macam biasa, resipi mihun sup  yg dlm blog ni jugak ... tu yang kalau tak record resipi dlm blog ni, kena cari satu-satu kat blog orang .... tetibe teringat belum update lagi blog tentang resipi mee hailam yang dibuat bulan lepas ... haa kang time nak cari balik, menonong sudah ...

Pwincess jarang sangat makan mee hailam ... even kalau gi warung makanan pun, memang tak pernah order mee hailam. Ikutkan Encik Mon, masa dia kecik-kecik dulu, MIL rajin gak masak mee hailam untuk makan petang ... rajinnye .... resipi ni amek dari dapur masam manis :)


Mee Hailam

1 kg mee kuning atau mee tiau
1/2 kg daging ayam di potong kecil
1/2 kg daging lembu batang pinang di potong kecil
10 ekor udang
 
Bahan kisar
4 ulas bawang putih 
8 ulas bawang merah
15 tangkai cili kering ~ dipotong kecil dan rendam 
1 inc belacan
1 inc halia
 
Bahan Sos
2 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap manis
2 sudu besar kicap masin
1 sudu tepung jagung di bancuh dengan setengah cawan air
1 kiub ayam atau kiub daging
garam dan gula secukup rasa
 
Sayur
1 ikat sawi hijau
1 potong kobis
1/2 batang lobak merah
1 bungkus ‘baby corn’
2 tangkai daun sup dan daun bawang
2 biji limau nipis
2 biji tomato ~ belah 4

Jika guna daging batang pinang tak payah rebus. Tapi kalau daging lain rebus dahulu hingga empuk
Kisar semua bahan kisar hingga halus. 
Pijarkan minyak dalam kuali dan tumis hingga harum
Kemudian masukkan daging dan ayam.
Masak hingga daging dan ayam empuk.
Tambahkan air jika kuahnya kering.
Masukkan , kiub ayam atau daging, sos tiram, kicap manis dan kicap masin.
Masukkan tomato buah yang di belah 4 
Perasakan garam dan gulanya
Kemudian masukkan sayur-sayur yang keras dahulu seperti, karot dan putik jagung
Biar kuah merenih.
Jika suka kuah pekat bolehlah masukkan bancuhan tepung jagung.

Tips yang di-share oleh kak Ita:

Mee Hailam enak di makan panas-panas
Bila nak makan
Ambil pan kecil, masukkan kuah yang kita dah masak tadi sedikit untuk hidangan berapa orang nak makan
Panaskan
Masukkan mee kuning atau mee tiau, ikut kesukaan
Kemudian masukkan sayur-sayuran yang lembut, macam sawi, kubis daun sup dan daun bawang.
Jika sukakan telur, boleh pecahkan sebiji telur kemudian tutup pan tadi hingga telur setengah matang.
Boleh lah di hidangkan bersama cili jeruk, limau nipis dan taburan bawang goreng
ini untuk di makan dalam jumlah yang ramai.
Kalau nak masak sikit untuk sorang atau 2 orang makan, kecilkan jumlah bahan dan boleh di masak terus.

What we did was, celur mee asing, dan kemudian cedok kuah panas-panas ke dalam mangkuk masing-masing. Cili jeruk macam kat dalam gambar tu tak sempat nak menjeruk sangat .... mana taknya, baru terpikir nak makan mee hailam, tang-tang tu baru nak gi kedai runcit beli cili hijau ... buat cili jeruk ... tu yang cili tak nyempat-nyempat nak menjerukkan diri ... kikiki 

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...