Friday, February 4, 2011

Kek Puding Karamel

Yee haaa ..... cuti panjang minggu ni sempena dengan tahun baru cina. So, family pwincess pun hape lagik, buatlah makan-makan. suke betul depa dengan makan-makan ni. main dish hari ni ialah laksa sarawak ... fav pwincess sama pwince. And as usual, I was nominated to make dessert ... ~

creme caramelkah itu?

oh, no no no .... sekali tengok macam creme caramel. tapi sila tengok kali kedua dan seterusnya ye ... pasal dia sebenarnya ialah kek puding karamel. yang specialnya ialah, dia ada lapisan kek di bawah lapisan creme caramel.

sedap sangat tau (sorry masuk lif tekan button sendiri ;p) ... nway, just to share, pwincess penah buat dalam small individual dish macam dalam gamba kat bawah ni -

Next time, I wanna try out with chocolate cake at the bottom. sure yummy! kalau kat bawah dia chocolate cake, nama kek tu dah jadi pastel impossible (impossible cake)and it's sangat femes kat south mexico. nape nama dia impossible cake? haa .... can you imagine custard/flan baked together with chocolate cake? that's impossible! tu yang dia dapat nama impossible cake.

*updated with recipe, thanks so much :)*

Bahan-bahan (20cm)

  • Karamel
60g gula
1 sudu besar air
2 sudu besar air

  • Puding
4 biji telur
500ml susu segar
70g gula
sedikit esen vanila

  • Kek span
70g tepung gandum
60g gula halus
2 biji telur
20g mentega - dicairkan

  • Cara-cara
  1. Sapukan loyang dengan butter lembut. Panaskan oven ke 170 degree. Cairkan mentega dan ketepikan.
  2. Kekpudingkaramel1
    Sediakan karamel Campurkan gula dengan 1 sudu air. Panaskan sehingga jadi warna perang. Kemudian tambah 2 sudu besar air lagi. Tutup api. Tuangkan semasa masih panas-panas ke dalam loyang.
  3. Sediakan puding. Panaskan susu dan gula sehingga gula hancur dan padamkan api.
  4. Kekpudingkaramel2
    Masukkan telur dan esen vanila ke dalam mangkuk. Pukul sedikit. Kemudian tuangkan susu panas tadi perlahan-lahan ke dalam mangkuk sambil dikacau. Kacau dengan perlahan-lahan supaya tak berbuih.
  5. Kekpudingkaramel3
    Tapiskan no.4 ke dalam loyang karamel tadi.
  6. Kekpudingkaramel4
    Sediakan kek span. Asingkan putih dan kuning telur. Pukul telur putih dengan separuh gula sehingga kembang.
  7. Kekpudingkaramel5
    Pukul pula telur kuning dengan separuh gula lagi sehingga jadi bentuk krim.
  8. Kekpudingkaramel6
    Campurkan kedua-dua adunan telur tadi. Pukul dengan perlahan-lahan sehingga sebati.
  9. Kekpudingkaramel7
    Ayak tepung ke dalam no.8 Kacau dengan spatula dengan kaedah kaup balik.
  10. Kekpudingkaramel8
    Akhir sekali masukkan butter yang telah dicairkan. Kacau sehingga sebati.
  11. Kekpudingkaramel9
    Tuangkan adunan kek tadi ke dalam loyang puding tadi. Masukkan air suam ke dalam dulang oven. Bakar selama 40 minit atau sehingga masak. (adunan kek span ni akan terapung di permukaan adunan puding.. so puding tu tak payah kukus or bakar dulu.)
  12. Caramelcakepudding
    Sejukkan dulu sebelum keluarkan puding/kek dari loyang.

2 comments:

Hafiz said...

Dap. Nak impossible cake

pwincess D said...

okay, bile free nanti oraits

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...